Hei, mitä kuuluu?
Hei, haastan sinut nyt tutustumaan kehoosi. Ota hetki aikaa. Hengitä muutama kerta oikein syvään.
Tunnustele
Miltä susta tuntuu just nyt? Onko sun hyvä olla? Sattuuko? Jos, niin mihin sattuu? Tarkenna tuota ajatusta…. mihin oikeastaan sattuu? Miten paljon? Miksi? Voitko tehdä sille jotain? Et? Oletko varma? Mitä voisit sille tehdä? Voitko tehdä sille jotain nyt heti? Ehkä koskea tuota kipeää paikkaa? Ehkä ajatella sitä lämpimästi? Yrittääkö se sanoa sinulle jotain? Yrittääkö se muistuttaa sinua jostain? Oletko rasittanut sitä liikaa? Oletko rasittanut itseäsi liikaa?
Liittyykö kipuun joku tunne? Ei? Oletko varma? Jos siihen liittyisi jokin tunne, mikä se olisi? Pelko? Ahdistus? Suru? Joku muu? Itkettääkö? Naurattaako? Tuntuuko pahalta? Tuntuuko hyvältä? Liittyykö kipuun jotain muuta? Tapahtuma? Tuleeko mieleesi jokin tietty tapahtuma tai tapahtumaketju? Mitä tapahtui? Voiko sellaista tapahtua uudelleen? Oletko varma? Mitä tapahtuu, jos tuo tapahtuma toistuu? Mitä tapahtuu, jos tuo tapahtuma ei ikinä toistu? Mitä ajattelet?
Herättääkö ajatuksesi uusia tunteita? Mitä? Miltä kipu nyt tuntuu? Onko se voimistunut? Onko se helpottanut? Tuntuuko se ihan samalta kuin aiemmin?
Kaikki vastauksesi ovat oikein. Saattaa olla, että huomaat ajatteluketjusi vaikuttaneen oloosi jollakin tasolla. Tai sitten et huomaa, ja sekin on ok.
Jos et jaksa lukea, voit myös tsekata tämän, tapahtumassa opit vielä paljon enemmän!
Kehosi ääretön viisaus
Kehosi on valtavan viisas, oma rakas kehosi. Se kertoo sinulle hetki hetkeltä, miten sillä menee ja mitä se toivoisi. Mitä se tarvitsee ja mistä se olisi jo valmis päästämään irti. Kehon viestit saavuttavat meidät ajattelumme kautta. Mikä tahansa aistimus kehossamme kulkee selkäytimeen ja sitä kautta aivoihin, jossa sitä arvioidaan ja tehdään tulkinta, onko kyseessä nautinto, kutitus, kipu tai vaikka ärsytys. Arvioidaan, onko kyseessä vaara, pitääkö paeta, pitääkö pelätä, vai voiko olla ihan rennosti. Tulkintaa verrataan aiemmin koettuihin samanlaisiin tuntemuksiin.
Tuttu tuntemus tuntuu monesti turvalliselta, paitsi jos se linkittyy ikäviin kokemuksiin. Esimerkiksi ystävän sairastama syöpä saattaa vaikuttaa sinun ajatusmaailmaasi. Kokiessasi saman alueen kipua, kipu tuntuu sinulle paljon voimakkaammalta ja pelottavammalta, kuin se tuntuisi naapurillasi, joka ei ole kyseisenlaisesta syövästä edes kovin tietoinen. Toisaalta jos taas toinen ystäväsi on kertonut nauttineensa aivan valtavasti käydessään hierojalla, todennäköisesti saman hierojan luokse tepastellessasi koet käsittelyn positiivisemmin, koska olet ohjelmoinut aivosi ajattelemaan, että tämä on hyvä hieroja!
Vieras tuntemus! Vaarallista?
Vieras tuntemus taas saa sinut hieman hämilleen ja ehkä huolestumaan. Et tiedä, mitä tämä on, ja tuntematon on usein pelottavaa. Mitä jos se on vaarallista? Mielemme on ohjelmoitu suojelemaan meitä, pitämään meidät hengissä. Siksi pelko ja pahin vaihtoehto juolahtaa mieleemme usein ensimmäisenä. Mieltä kannattaa rauhoitella. Yleensä tuntemukset eivät ole vaarallisia. Mielellämme on kuitenkin valtava voima tehdä pienestäkin asiasta valtavan suuri, ja sen on varmasti jokainen meistä kokenut jossain elämänsä vaiheessa. Myöhemmin ehkä naurattaa, että miten siitäkin nyt noin iso asia kasvoi. Tunnistaako joku muu itsensä tästä hihittelystä? Saattaa joskus vähän hävettääkin, jos asiasta on tullut nostettua pieni meteli.
Ihmeelliset aivot
Toistuva tuntemus alkaa jättää merkkejä aivoihimme ihan fyysisesti ja myös mieleemme (jos näitä nyt voi erottaa…) erilaisten yhteyksien muodossa. On esimerkiksi tutkimuksissa todettu, että kroonisen kivun kanssa elävien ihmisten aivoissa on löydettävissä muutoksia, joita kivuttomalla verrokkiryhmällä ei ole ollut. Lisäksi monet kipukroonikoiden kanssa työskentelevät tunnistavat kyseisten ihmisten käyttäytymisestä ja ajatusmalleista yhteneviä tapoja. Jos aivot ja ajattelu ovat näin muovautumiskykyisiä tähän suuntaan, uskoisitko, että tämä voi toimia myös toiseen suuntaan?
Minkä tahansa kivun, tuntemuksen tai toimintatavan kohdalla sinun on itse mahdollista muokata sitä, miten asian ajattelet, ja mihin se aivoissasi yhdistyy. Tämä työ ei tapahdu viikossa, ei kuukaudessa eikä ehkä edes vuodessa. Ensimmäinen askel on monesti vaikein, tilanteen toteaminen ja hyväksymisen tarpeen ymmärtäminen. Mutta vähän kerrallaan harjoiteltuna, kuten kävely aikanaan lapsena, huomaat pikkuhiljaa muutoksia itsessäsi. Huomaat muutoksia ajattelussasi ja suhtautumisessasi tuohon mielessäsi nyt pyörivään asiaan. Sinun valintasi on, tahdotko asiaan muutoksen. Moni ei ole valmis muutokseen, sillä kipu, toimintatapa tmv. suojelee sinua joltakin. Se saattaa suojella sinua häpeältä, epäonnistumiselta, surulta, vaatimuksilta tai esimerkiksi…. niin, mieti miltä se sinua voisi suojella? Voit kysyä itseltäsi, mitä minä olisin, jos tätä tapaa ei olisi? Mitä minä olisin, jos tätä kipua ei olisi?
Olisitko valmis muutokseen?
Jos sinä kuitenkin olet valmis muutokseen, palaa kohta tekstin alkuun tämä luettuasi. Lue kysymykset ajatuksella ja anna mielellesi aikaa löytää vastaukset kysymyksiin. Sinulla on vastaus jokaiseen kysymykseen, koska kehosi on jokaisen vuoden, kuukauden, viikon, ja päivän elämästäsi antanut sinulle vinkkejä. Se on oma, rakas, viisas kehosi. Eikä kukaan, ei kukaan, koskaan voi tietää tuntemuksiasi tai ymmärtää niitä paremmin kuin sinä itse. Niillä muilla kun on se omakin keho, mitä ymmärtää. Ja kaikki tieteetkin, mahtavuudessaan, perustuvat vain yleistyksiin. Saamme niistä valtavasti apua ja tietotaitoa, mutta lopulta vain sinä tiedät, miltä kehossasi tuntuu ja mikä toimii. Mikä tuntuu hyvältä ja helpottaa, mikä tuntuu pahalta ja satuttaa?
Palaa alkuun
Lue nyt kysymykset uudestaan, ja halutessasi voit kirjoittaa vastauksia paperille. Joskus ne voivat yllättää. Ota ne kuitenkin lämpimästi vastaan ja ole kiitollinen siitä, että olet taas vähän enemmän yhteydessä kehosi kanssa ja osaat taas vähän enemmän tulkita kehosi antamia viestejä.
~ Jokainen hetki kasvattaa kehotietoisuuttasi ja mielesi ymmärtämistä, kerro, jos koit jotakin tämän luettuasi? ~
Parasta kehotietoisuuden harjoittelua on rauhoittuminen, luonto, hyvä ruoka ja kehosta huolehtiminen, tsekkaa ja ilmoittaudu: Hyvän olon viikonloput
0 kommenttia